de leukste manier om je
huis te (ver)kopen

Koop/verkoop:

Onder Bod

Onder bod betekent dat er een serieus bod is uitgebracht op een woning en dat de verkoper dit in overweging neemt. Het is een fase waarin onderhandelingen plaatsvinden. Maar het kan ook zijn dat de verkoper en koper in afwachting zijn van het tekenen van de koopovereenkomst, dit betekent ook nog “onder bod’’. Er kan dus al een akkoord zijn over de prijs en eventuele voorwaarden. Voor de (potentiële) kopers kan het spannend zijn, maar er kunnen nog steeds nieuwe biedingen worden ingediend. Het is belangrijk om te onthouden dat het indienen van een nieuw bod nog steeds mogelijk is, zelfs als een woning onder bod staat. Het is aan de verkoper om te bepalen hoe ze omgaan met nieuwe biedingen terwijl ze in onderhandeling zijn. Het proces kan snel verlopen of langer duren, afhankelijk van de situatie. Het is belangrijk om geduldig te blijven en goed te communiceren met de betrokken partijen.

Verkocht onder voorbehoud

"Verkocht onder voorbehoud" betekent dat er een (voorlopige) overeenkomst is tussen de verkoper en de koper, maar er zijn nog voorwaarden die moeten worden vervuld voordat de verkoop definitief is. Bijvoorbeeld onder voorbehoud van financiering of een bouwtechnische keuring. Voor kopers betekent dit wel dat ze hun droomhuis kunnen veiligstellen en de nodige stappen kunnen nemen terwijl de verkoopprocedure wordt afgerond. Verkopers ervaren opluchting en optimisme, omdat er een serieuze koper is gevonden die aan hun voorwaarden voldoet. Hoewel "verkocht onder voorbehoud" nog geen definitieve verkoop is, is het een belangrijke mijlpaal.

Koopovereenkomst

Wat staat er in een koopovereenkomst?

In de koopovereenkomst worden de aankoop en de gemaakte afspraken vastgelegd. Hierin staat meestal dingen zoals identificatie van de partijen, beschrijving van het onroerend goed, koopprijs en betalingsvoorwaarden, voorwaarden en ontbindende voorwaarden, leveringsdatum en eigendomsoverdracht en overige bepalingen. De koper laat vaak bijvoorbeeld een voorbehoud opnemen. Met dit voorbehoud kan de koper nog onder het contract uit als bijvoorbeeld de financiering niet lukt. Of de koper laat de definitieve koop nog afhangen van uitkomsten uit een bouwkundige keuring. Na het tekenen van de koopovereenkomst is de verkoop definitief voor de verkopers. De kopers kunnen eventueel nog wel onder het contract uit door de wettelijke bedenktijd van drie (werk)dagen.

Bouwkundige keuring

Wat is een bouwkundige keuring?

Een bouwkundige keuring geeft je inzicht in de bouwkundige staat van het huis. Het is een visuele controle. In het rapport van de bouwkundige kun je globaal zien wat je aan geld moet investeren om het huis in een goede staat te krijgen. Voordat je een huis koopt kun je een bouwkundige keuring laten uitvoeren. Een bouwkundige keuring kan een ontbindende voorwaarde zijn bij het kopen van een huis. Als de uitkomsten uit de keuring tegenvallen, kun je de koop dan alsnog ontbinden. In de koopovereenkomst moet je dan wel een ontbindende voorwaarde opnemen.

Informatieplicht

De informatieplicht is een belangrijk onderdeel tijdens de verkoop van een woning. Het houdt in dat de verkoper verplicht is verborgen gebreken, zoals lekkage, verzakkende fundering of een olietank in de tuin te melden. Deze informatieplicht geldt vooral voor onzichtbare gebreken, aangezien zichtbare gebreken door de koper zelf gezien kunnen worden.

Niet alleen verborgen gebreken, maar ook rechten van derden en verplichtingen van de eigenaar moeten gemeld worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan recht van overpad of het verbod een hoge muur of boom te plaatsen in verband met het uitzicht. Als verkoper is het erg belangrijk dat de makelaar ingelicht wordt over dergelijke afspraken en voorzien wordt van alle informatie, zodat deze de koper op een juiste manier kan informeren.

In het specifiek bij koop:

Deze vragen stel je als je een woning gaat bezichtigen.

Het bezichtigen van een woning is altijd een spannende, maar vooral ook leuke aangelegenheid. Misschien sta je straks wel in het huis van jouw toekomst. Er komen altijd heel veel dingen op je af tijdens een bezichtiging, dus ga goed voorbereid op pad, want dit is jouw moment. Zorg in ieder geval dat je deze vragen niet vergeet te stellen:

▪️ Hoe lang staat het huis te koop?

▪️ Heeft de verkoper al een andere woning gevonden?

▪️ Waarom wordt de woning verkocht?

▪️ Hoe is de buurt om in te wonen?

▪️ Zijn er veel gegadigden?

▪️ Informeer ook welke roerende zaken al bij de verkoopprijs van de woning zijn inbegrepen en over welke zaken je aparte afspraken met de verkopers moet maken (lijst van zaken).

Natuurlijk zijn er nog veel meer zaken die je tijdens een bezichtiging bespreekbaar wil maken. Maak voorafgaand aan de afspraak een lijst met al jouw vragen, dan weet je zeker dat je alles uit je bezichtiging haalt en met een zo compleet mogelijk beeld weer naar huis gaat.

Professionele begeleiding bij het kopen van een huis: Aankoopmakelaar

Bij het zoeken naar uw droomhuis komt er veel op uw pad: het vinden van de perfecte locatie, onderhandelen over de prijs en ervoor zorgen dat alles juridisch in orde is. Gelukkig staat een aankoopmakelaar klaar om u te begeleiden bij elke stap van het proces.

Een aankoopmakelaar is uw betrouwbare gids in de onroerendgoedmarkt. Met hun uitgebreide kennis van de lokale markt, kunnen zij u helpen bij het vinden van woningen die aan uw specifieke wensen voldoen. Ze beschikken over een netwerk van contacten en hebben toegang tot exclusieve aanbiedingen die niet altijd openbaar beschikbaar zijn.

Daarnaast is een aankoopmakelaar een expert in onderhandelen. Ze zullen namens u optreden en streven naar de beste deal voor uw nieuwe woning. Ze kennen de marktprijzen en kunnen u helpen om realistische biedingen te doen.

Een ander voordeel van het werken met een aankoopmakelaar is hun kennis van juridische procedures. Ze zorgen ervoor dat alle contracten en documenten correct worden opgesteld en begeleiden u door het hele proces om ervoor te zorgen dat uw belangen worden beschermd.

Kortom, een aankoopmakelaar is een onmisbare partner bij het kopen van een woning. Ze zorgen voor professionele begeleiding, helpen bij het vinden van uw droomhuis en zorgen ervoor dat u met vertrouwen kunt kopen. Neem vandaag nog contact op met onze ervaren aankoopmakelaars en laat hen u helpen bij het realiseren van uw vastgoeddromen.

In het specifiek voor verkoop

Waardebepaling

Wat is mijn huis waard? Wil je je eigen huis verkopen en ben je benieuwd naar wat je huis waard is? Je kunt een vrijblijvende waardebepaling uitvoeren. Een waardebepaling is een schatting van de waarde van de woning door een makelaar. Deze schatting wordt onder andere gebaseerd op de locatie van je huis, het bouwjaar, perceel- en woonoppervlakte, het type huis en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen bij jou in de buurt.

Wat zijn opstartkosten?

Opstartkosten zijn kosten die de makelaar maakt bij de start van zijn werkzaamheden voor jou. Denk aan het maken van foto’s van de woning, het plaatsen van de woning op diverse websites en het regelen van een bord voor in de tuin. Deze kosten worden door de makelaar gemaakt en aan jou doorberekend. Wanneer de woning verkocht is, kan het voorkomen dat deze kosten door de makelaar in mindering worden gebracht op de courtagekosten. De makelaar is hiertoe echter niet verplicht.

Courtagekosten

Bij het kopen of verkopen van een huis komt veel kijken. Een makelaar begeleidt en adviseert je in elke stap van dit proces en neemt je alle werkzaamheden uit handen die daarbij horen. Als vergoeding voor deze diensten rekent hij courtage: een percentage van de uiteindelijke (ver)koopsom of een van tevoren afgesproken vast tarief. De hoogte van de makelaarscourtage spreek je aan het begin van de opdracht af en wordt vastgelegd in de opdracht tot dienstverlening.

Ga ik eerst verkopen of eerst een ander huis kopen?

In de afgelopen jaren was het de trend om eerst een ander huis te kopen. Door de veranderde huizenmarkt ligt de situatie nu anders. Bij een sterke daling van de prijzen is het mogelijk niet verstandig om eerst te kopen.

Wat de juiste volgorde is, verschilt per huis en per persoon. Eerst verkopen van je huis zorgt ervoor dat je weet wat je te besteden hebt voor de volgende koopwoning. Eerst kopen heeft als voordeel dat je niet zonder huis komt te zitten. Waar je verstandig aan doet, spreek je door met jouw makelaar.

Background Image Background Image
Wat zeggen onze klanten

Dankzij het team van Siefkes vastgoed ons oude huis goed en snel verkocht. De aankoop van ons nieuwe huis had wat voeten in de aarde, maar uiteindelijk zijn wij erg blij op ons nieuwe plekje!

Dhr. M. Alvering
Harm van der Laanweg 7

Fijn contact. Afspraken worden nagekomen. Zijn proactief en deskundig en denken goed mee. Een makelaar die naast je staat.

Een funda gebruiker
Rembrandtlaan 8

Goede kennis van zaken. De woning is ook erg mooi gepresenteerd. Snel en naar tevredenheid verkocht.

Een funda gebruiker
Torenlaan 4 a

Alles goed en snel geregeld, reageren snel bij vragen, inmiddels 3 huizen verkocht via Siefkes. Topteam.

Een funda gebruiker
Apollolaan 36

Alles goed en snel geregeld, reageren snel bij vragen, inmiddels 3 huizen verkocht via Siefkes. Topteam.

Een funda gebruiker
Apollolaan 34